YOUTUBE-PREMIÄR


Jag gör youtube-premiär! Idag gästar jag Sharon Elbaz youtubekanal där jag lektörsläst hennes bokmanus om Lovisa och Aylan som hon jobbat med under sin serie “En bok blir till”. Jag går igenom vad jag tittar på när jag lektörsläser ett manus och lyfter fram exempel på vad jag har hittat i Sharons manus. Visste ni att det är vanligt förekommande att författare omedvetet skiftar mellan nutid och dåtid i råmanuset? Kika klippet för fler vanliga missar och skrivtips! Titta på min premiär, prenumerera på hennes kanal - den är otroligt rolig och lärorik.

 

En värld komprimerad till ett hotell

9789146235194.jpg

Titel: En gentleman i Moskva
Författare: Amor Towles
Genre: Roman, historisk roman
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2019-03-28
Antal sidor: 518
Originalutgåvans titel: A Gentleman in Moscow
Översättare: Annika Hultman-Löfvendahl, Jan Hultman

Den femhundra sidor tjocka boken vilar i mitt knä. Historiens vingslag fläktar. Den ryska revolutionens våldsamma omvälvning är kuliss. Året är 1922 och greve Alexander Ilitj Rostov döms till husarrest när han anklagas för att ha skrivit en upprorisk dikt…


LÄS MER »

 

Det idealiska samhället

tornrosor-stephenking-owenking.jpg

Titel: Törnrosor
Författare: Stephen King & Owen King
Genre: Roman, thriller, sci-fi, fantasy
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2019-02-05
Antal sidor: 703
Original titel: Sleeping Beauties
Översättare: Boo Cassel

Stephen Kings spännande Under the dome handlar om en småstad som kastas in i en surrealistisk situation: Platsen blir plötsligt täckt av en osynlig, ogenomtränglig kupol. Samhället faller samman i olika läger som belyser människans natur. Nu har han och hans son Owen King försökt sig på något liknande i Törnrosor


LÄS MER »

 

SKRIVLIV: SARA KLINGA MYR

Namn: Sara Klinga Myr
Ålder: Född -81

Till vardags är jag veterinär och delägare av en smådjursklinik. Jag lever med min man, våra två barn, en hund och en katt. På fritiden umgås jag med familjen, tränar hund, läser böcker, vandrar i skogen och plockar ätbart. Jag har just avslutat en kortare distanskurs i kreativt skrivande och har sökt fler roliga deltidskurser till hösten.

Hej Sara!

Hur väcktes ditt skrivintresse?
Jag har alltid läst mycket och som så många andra drömt om att skriva en bok. Däremot har jag inte haft tålamodet att faktiskt sätta mig ner och skriva en längre text. Strax innan midsommar 2018 fick jag för mig att det var dags att ge skrivdrömmen en chans. Jag köpte en laptop och lovade mig själv att skriva minst en timme om dagen. När jag väl hade börjat blev jag biten, jag läste skrivhandböcker och skrev så ofta jag kunde.

Vad skriver du?
Jag skriver på en serie ungdomsböcker inom genren urban fantasy. Tanken är att det ska bli en serie på 3-4 böcker. Förhoppningen är traditionell utgivning så småningom. Jag gillar själv att läsa ungdomsböcker även om jag läser mycket annat också. En gammal favorit är ”I morgon när kriget kom”av John Marsden. Böcker för ungdomar och unga vuxna innehåller ofta livets stora frågor, de låter mig upptäcka världen på nytt, allting är möjligt, känslorna är starka.

Hur ser din skrivprocess ut?
Först kommer dagdrömmen. Jag har ständigt ett par historier på gång i hjärnan, som scener i dagdrömsföljetonger. Karaktärerna pockar på uppmärksamhet, de råkar ut för saker och interagerar med varandra. Jag skriver först upp kapitelrubriker för att få en ungefärlig riktning att hålla mig till, sen skriver jag på. Under resans gång byter kapitel plats och nya skjuts in här och var.

Vad inspireras du av?
Vardagen. Alla människor och djur jag möter, alla kluriga frågor mina barn ställer. Det mesta går att vrida till ett par varv. ”Vad skulle hända om ...” är en av mina favoritfrågor.

Vad gör du om du har skrivkramp?
Tar en promenad med hunden eller ringer min bror. Om jag fastnar i ett kapitel låter jag det vila några dagar och skriver på en annan scen så länge eller går tillbaka till ett gammalt och gör det bättre. Alla små mobilanteckningar jag plitat ner i farten är underbara att plocka fram och utgå från.

“Skrivande är en läroprocess och jag måste inte vara en färdig författare från start.”


Hur ser ditt skrivschema ut?
Jag skriver framför allt på kvällarna när barnen har somnat, längre på helgerna och någon dag då och då när det är möjligt att vara ledig från jobbet. Sent på kvällen, med laptopen på en bricka över badkaret, nedsjunken i skållhett skummigt vatten och med en chokladkaka bredvid skriver jag som bäst. Jag ser till att ha boken i huvudet dagligen, även då jag inte hinner sitta framför datorn. Ute på långpromenader med hunden gör jag korta notiser i mobilen, idéer till scener, snuttar ur en dialog. De notiserna är en guldgruva att ösa ur om huvudet är tomt på idéer senare framför datorn. Under de perioder när jag jobbar som vanligt och inte har en text under redigering satsar jag på att skriva minst 5000 ord i veckan. Jag har hittat några riktigt bra testläsare att byta texter med, andra skrivande människor som kan se på manuset med fräscha ögon. När jag känner mig någorlunda nöjd med ett par kapitel låter jag andra läsa och komma med förslag till förbättringar. Det underlättar enormt när det är dags för redigering.

Har du något tips på vad man kan göra för att komma igång med skrivandet?
Skriv som i NaNoWriMo – utan krav på att det ska bli perfekt eller ens bra till en början. Få ned något på papper bara.

Varför valde du att använda dig av lektör?
Jag behövde hjälp med att få en överblick av de stora dragen i min historia, textens handling och karaktärerna. Jag kände själv att historien hade potential att bli mycket bättre och ville ha en kunnig människa som kunde ge förslag till förbättringar på en mer övergripande nivå. Det är ingen större idé att småpilla med språket och korrekturläsa innan dess – det är som att putsa fönster på ett halvfärdigt hus innan alla våningar ens är på plats.

Vad tycker du att det finns för utmaningar med att skriva?
Att inse att skrivande är en läroprocess och att jag inte måste vara en färdig författare från start.

Har du någon författarplattform?
Nej, inte än. Det kommer så småningom :-)

Tack så mycket för att du ville vara med och stort lycka till med ditt skrivande!

 

En färgstark släktkrönika

piamarianaraattamaavisen-darrinnerenalvgenomsaivomuotkaby-omslag.jpg

Titel: Där rinner en älv genom Saivomuotka by
Författare: Pia Mariana Raattamaa Visén
Genre: Roman
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2019-01-29
Antal sidor: 232

Långt upp i Tornedalen rinner en älv, Muonioälven. Det är runt älven den här berättelsen virvlar. En roman där saliga ord sorlar om ett släktes liv. En plats mellan älv och sjö där första boet i Saivomuotka byggdes. En by som blev ett hem för generationer…


Läs mer »